Om Israel, palestinier, gaza och västbanken.

Det är inte utan att man känner sig lite bedrövad för det som händer i gaza i dagarna. Framförallt blir man bedrövad av den ton som diskussionerna kring problematiken i området förs i här hemma i Sverige. På ena sidan står folk som försöker vifta bort raketbeskjutningar att det vore fem-öres smällare och på andra sidan står folk och hävdar att det inte är så farligt om ett par barn stryker med i bombningarna av gaza, casualties of war liksom… Och det skulle inte förvåna mig om det är samma människor som får tokspel och tycker att man egentligen borde förbjuda all fotboll och slänga huliganer i fängelse när folk skjuter fyverkeripjäser från läktarna under en allsvensk fotbollsmatch i Sverige. Perspektiven blir tydligen lite annorlunda när man åker längre söderut.

Att bo i ett område där man ständigt behöver vara på sin vakt för raketer som skjuts in i bostadsområden, eller att självmordsbombare ska spränga cafét man dricker kaffe på under eftermiddagen kan inte viftas bort bara för att folk på andra sidan också lider. Det finns en befogad rädsla för Hamas i Israel.  Hamas är en icke sekulär islamistisk organisation, där den väpnade delen inte lyder under den politiskt valda. Sånt kan aldrig underskattas eller bagatelliseras.

Samtidigt kan man ju undra när Israel hävdar sin rätt till självförsvar vad palestinierna har för rätt till självförsvar, med tanke på att de knappt har någonstans kvar att vara längre. Men jag är övertygad om att en majoritet av svenskar hade accepterat att typ tyskar fått/köpt/ockuperat  90% av Sveriges landområden och sedan byggt murar där du fick stå och vänta en halv dag  på att bli genomsläppt till jobbet samtidigt som de drog runt med vapen och agerarde som att de ägde de områden i Sverige som de ockuperat.

Fredshoppet för området är borta sedan länge och det är ju svårt att argumentera när gud står på bådas sida i kampen mot varandra dessutom. Varför gud älskar just landmassan vid östra medelhavet är oklart, men tydligt är att han/hon/det gärna ses att marken bombas sönder och samman av folk som hatar varandra.

Lösnigen om det finns någon? Jag tror inte på en lösning under min livstid, så mycket kan jag säga. Jag tror heller inte på en uppdelning med två stater. Faktum är att jag tror att den enda lösningen är den svåraste och lättaste på samma gång, och det är bildandet av en sekulär stat där alla folkslag är jämnlika. Jag är är inte optimistisk för förutsättningarna för en sådan stat.

Annonser

1 kommentar

Filed under Israel, Krig, Palestina, Politik, Religion

One response to “Om Israel, palestinier, gaza och västbanken.

  1. J

    Han den där blinde Hamasledaren i rullstol (numera sprängd i bitar) blev intervjuad av Svenska medier någon gång för 4-8 år sedan. Han frågade så här: ”Hur stort är Sverige?”

    ”Sisådär en 450.000 kvm” sa reportern

    Då sa den gamle gubben: ”Israel är bara 20.000 kvm, så om ni har så mycket plats kan väl Sverige ta hand om alla judarna”

    Det skulle få fart på glesbygden, det kan man inte förneka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s