Jesus i skolan

expressen debatt skriver bloggaren Clara Lidström att Jesus behövs i skolan och att det är ”absurt att ateismen är normen i samhället och att naturvetenskapen anses vara det enda sanna”. Hon frågar varför Stellan Skarsgård inte tycker att staten ska finansiera religösa friskolor när kristna betalar för ateistiska skolor. Jag kanske minns fel här, men jag gick aldrig till skolan och fick höra min fysiklärare säga som en del av undervisningen att gud inte fanns, fick ni?

Jag tycker att Clara gör det klassiska misstaget att förutsätta att naturvetenskapen har någonting att säga om Gud, vilket den inte har.  Den statligt finansierade skolan är inte ateistisk, den är sekulär. Hon skriver sedan att naturkunskapen inte erbjuder den ultimata sanningen vilket är en riktig straw-man, inte heller det hörde jag någon av mina  naturkunskapslärare säga. När hon skriver att naturvetenskapen inte borde vara det enda sanna och objektiva sättet att studera omvärlden på kan man verkligen undra vad hon menar. Ska vi börja köra exorsismer hos skolsköterskan när eleverna blir sjuka? Eller kanske hyra in en spåkvinna på historialektionen för att ta reda på vad som hände under andra världskriget? Hur långt vill hon dra det?

Faktum är att naturkunskapen förklarar vår värld vare sig Clara inser det eller ej. Jag förutsätter att hon skrivit sitt blogginlägg på en dator, vad tror hon har gjort så att det fungerar? När hon blir sjuk antar jag att hon går till läkaren och får medecin eller råd av människor som studerat till läkare? Eller går hon till sin präst när hon får konstiga utslag på kroppen? Knuffa inte på naturvetenskap, det är tack vare den vi inte lever kvar i medeltiden.

Jag misstänker dessutom att det här med friskolor kanske bara borde gälla kristendomen. Det kanske inte är lika aktuellt med muslimska eller astrologiska friskolor?

Clara forstätter sedan med att utropa Jesus till den mest politiska personen genom alla tider (vad nu det betyder), utan att reflektera över att man inte ens kan bevisa att han existerat, än mindre vad han sagt.

Nej du Clara. Vi har plats för Jesus i svenska skolor där han hör hemma, i religionsundervisningen. Där kan han stanna tillsammans med Krishna, Budda, Allah och alla  andra religösa auktoriteter som format vår värld. Och anledningen till det är enkel. Vi har inte en aning om vad  han sa eller hurvida det är sant eller inte, och därför kan vi omöjligt behandla det som fakta.

Annonser

4 kommentarer

Filed under Religion

4 responses to “Jesus i skolan

 1. Mycket bra inlägg. Håller med dig helt och hållet. Jag blev alldeles… chockad när jag läste den bakåtsträvande oinsatta debattartikeln Lidström skrivit.

 2. J

  Och så är det ju märkligt…

  Detta ständigt återkommande uttalande från den här sortens människor: ”Naturvetenskapen förklarar inte allt…”

  Näe, för det gör ju koranen, bibeln etc. Eller????

 3. Hanna

  Allt som inte förklaras i bibeln då, skulle det förklaras som ”guds vägar äro outgrundliga”? Är det den meningen som gör det bibeln komplett…hm? Det känns varken som att det är en tillräcklig förklaring på saker och ting eller en bra bas för elever att söka sig vidare på…

  Dessutom ger skolan bra undervisning om religionernas olika världsbilder, utan att pracka på någon en tro. När man är vuxen kan man sedan välja själv att söka sig till det som passar var och en bäst…

 4. nestorcaaf

  Men Hanna, bibeln ger svar på alla frågor det gäller bara att leta riktigt noga. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s