Fritt fall i ekonomin

Här ska tidigt erkännas att jag inte kan ett skit om ekonomi. Ekonomibilagan slängs snabbt åt sidan eller vänds upp och ner, bak och fram för att hitta till sporten. Men i dessa tider blir det lätt lite svårt att blunda för detta ämne. Vi har redan sett varsel och företag i Sverige som går på knäna, och någonting säger mig att detta bara är början.

Jag tittade på CBS 60 minutes för ett tag sedan, där pratade man om den andra fasen i bolångingskrisen. Tydligen finns det två andra typer av lån som folk med god ekonomi tagit. Dessa lån har tagits i goda tider när bostadspriserna gick uppåt och man har bl a  använt sig av lockräntor de första tre åren, räntor på typ 1-3% och liknande. Eftersom man vet när dessa räntor har vilkorsändring, så kan man förutspå om folk kan klara av att betala dem när de går upp. Redan innan vilkorsändringen har många av dessa låntagare svårt att betala sina lån, vilket betyder att det inte kommer att bli lättare när räntan dubblas. I programmet menade man att upp till 70% av de som tagit de här lånen inte skulle klara av att betala av dem.

Med min mycket begränsade kunskap om ekonomi kan man väl lungt påstå att vi trots ett det största kvartalsfallet i modern tid av Sveriges BNP så har vi långt kvar till botten.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ekonomi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s