Spännande länder söker VM 2018 och 2022

Ansökningarna för att arangera fotbolls-VM 2018 och 2022 ska vara inne nästa vecka. Eftersom VM 2010 går i Sydafrika och VM 2014 går i Brasilien (som har mycket jobb framför sig kunde jag konstatera när jag besökte Rio för ett tag sedan) kan varken länder från Afrika eller Sydamerika söka.

De ansökningar som hitills inkommit är från England, Belgien/Holland, Ryssland, Indonesien, Australien, Japan, Kina, Portugal/Spanien, Qatar, USA och Mexico.

Personligen tycker jag givetvis att det lockar med VM i Europa, jag var själv på Sverige-Paraguay i Berlin 2006 och det var en fantastisk upplevelse med över 50 000 svenskar på läktarna och sammanlagt närmare 100 000 i Berlin under matchdagen, och det som lockar mest för mig är Spanien/Portugal. Ett VM i Europa garanterar arenor i världsklass coh Spanien/Portugal är sannerligen inget undantag. Santiago Bernabeu är min personliga favorit av arenor jag besökt i världen, och Nou Camp, som för övrigt just nu genomgår en välbehövd renovering, hamnar inte långt bakom. Kapaciteten på ländernas arenor är redan nu imponerande. Gigantiska Camp Nou (europas största) kommer efter renoveringen klara av en kapacitet på 106 000 åskådare, Santiago Bernabeu tar 80 354, Nya Mestalla i Valencia (där arbetet just nu står stilla pga valencias knapra ekonomiska situation)  75 000, Den nya arenan i Bilbao 56 000. Utöver det finns två fotbollsarenor i Sevilla med kapacitet på 55 000 samt en multifunktionsarena med kapacitet på 72 000, och i Madrid finns slitna Vicente Calderon med en kapacitet på 57 000.

Vidare till Portugal och de arenor som kan bli aktuella där finns i Lissabon både Estadio da luz som tar 65 000 åskådare och Estadio Alvalade XXI för 50 300, och i Porto Estadio do Dragao som klarar av 50 106. Detta skulle innebära att Spanien/Portugal med lätthet redan nu skulle klara av att spela alla matcher i VM på arenor med kapacitet på över 50 000 åskådare något varken VM i Tyskland 2006, Sydafrika 2010 eller Brasilien 2014 kommer att klara av.

Bland ansökningarna sticker Indonesien (rankat 137) och Qatar (87)  ut, länder som aldrig deltagit i VM och som sannolikt skulle bli en vinstlott för vilken nation som helst som lottades mot dem. Det känns dessutom ganska osannolikt att Japan skulle få VM igen med tanke på att VM hölls där 2002. Mitt stalltips är antingen USA eller Spanien/Portugal med Australien som underdog. England och Ryssland har givetvis också en chans. Däremot känns Kina, Holland/Belgien och Mexico för svaga.

Kul lär det bli hursomhelst.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Fotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s