Stadion, död eller levande?

Det mullrar i friidrottsleden skriver DN. Anledningen är att stadion i framtiden kan byggas om utan löparbanor efter en utredning beställd av stockholms stad. Tre huvudspår har presenterats av TEMA-arkitekter och faktum är att friidrottens hopp står till alternativ ett, en kombinerad friidrott och fotbollsarena. Problemet är att det alternativet är ett skämt. Enligt förslaget skulle 50% av arenans framtida kapacitet hamna på en kortsida, nuvarande fondläktaren. Och läktarna riskerar att bli lika höga som klocktornen. Detta som man samtidigt minskar kapaciteten på båda långsidorna, som redan har begränsad kapacitet, med tre respektive fyra rader. Dessutom är det troligt att skattebetalarna skulle få stå för kostnaden medans fotbollsalernativet skulle betalas av Djurgårdens IF.

När friidrotten pratar om stadion vill man sälja in diamond league, ett evenemang om året och utöver det hoppas man på ungdoms-VM vid ett tillfälle. DIF spelar redan nu 15 hemmamatcher om året på stadion plus svenska cupen och eventuella träningsmatcher och UEFA matcher och vill göra stadion till sitt premanenta hem.

För mig är det uppenbart att skattebetalarna, och de som vill se en levande stadion kommer vinna på att stadion byggs om enligt alternativ tre. Där kommer djurgården förutom att spela sina allsvenska matcher där kunna  få en möjlighet att utvidga sitt arbete med Djurgårdsandan samt driva näringsidkande verksamheter till godo för de som bor i området. Det är en vinstsituation för alla utom friidrotten. Kan friidrotten erbjuda något liknande om deras alternativ blir det som realiseras?

Annonser

6 kommentarer

Filed under Arkitektur, DIF

6 responses to “Stadion, död eller levande?

 1. Matte

  Bra fråga – kan friidrotten erbjuda något liknande om deras alternativ realiseras? Ställ dem mot väggen!

 2. Horst Drumlin

  Djurgårdsandan? Vad är det för blahablaha? Fotbollen tar sig själv på alldeles för stort allvar.

 3. nestorcaaf

  Horst Drumlin
  Om du tycker att det är blahablaha att försöka ta ett ansvar för samhällsproblem så får det stå för dig.
  På vilket sätt är det att ta sig själv på för stort allvar?

 4. Pingback: Dags att enas om vad vi egentligen vill! | DIFBloggen

 5. Patrik

  Klockrent inlägg! Instämmer till fullo!

 6. Richard

  Väldigt bra inlägg.
  Jag har sett många DN galor var på plats när Sjöberg tog världsrekord. Även sett många målgångar av Maraton mm. Självklart tråkigt om det inte blir någon mer friidrott på Stadion.
  Men det är bara att inse att Stadion i dess skick och storlek med brist på möjligheter att bygga om inte fungerar för Friidrott och för Fotboll (för en klubb som Djurgården som ska spela i toppen av allsvenska samt Europa).

  Förstår inte att det tar så lång tid att ta ett beslut,
  Stadion med dess kapacitet och även med det skämt till förslag på ombyggnad med en fondläktaren som är gigantisk. Vem ska ta kostnader för att driva Stadion i dess skick eller betala en ombyggnad som inte kommer att fungerar för en fotbollsklubb med ambitioner att spela i toppen av Allsvenskan och även i Europa.

  Sluta upp med lekstugan och sätt er ner och diskutera fram hur vi ska lösa det så att Friidrotten samt Djurgården får Arenor som fungerar.

  T ex
  Nya Stockholms arenan lägg till löparbanor till den så får Friidrotten även en arena så att Stockholm får möjlighet att arrangera stora tävlingar. Varför ska Stockhom finansera en ny arena som bara fungerar för Fotboll och konserter. Helt klart slöseri med Stockholmarnas pengar.
  Låt även Friidrotten använda Enskede IP samt Sätra IP, Kärrtorps IP, Bosön Hässelby IP eller vad den heter.

  Låt sen Djurgården sätta igång med att bygga en ny arena på Östermalms IP. Samt bygg om storängsbotten till ett idrottsområde med fotbollsplaner mm.

  Stadion får bli en forntida arena som kan till nostalgiska tävlingar. Eller kom med ett annat förslag som passar idrotten i Stockholm samt Djurgården. Sluta vela kom med beslut som fungerar så att Stockholm kan bli en idrottsstad. Inte som det har varit i alla år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s