Hammarbys dröm?

Snart kommer den snart 30 är långa kampen för hammarby att vara över. Stockholmsarenan väntas bli deras nya hem, men är det verkligen vad de vill ha?

Stockholmsarenan kommer att bli stockholms största evenemangsarena och kommer ägas av stockholms stad och drivas av samma bolag som tog över globen i höstas, Amerikanska AEG, som även är ägare i Hammarby fotboll. Det låter väl bra. Men vill Hammarby verkligen bli ensam permanent hyresgäst på en arena som kommer kosta hisnande 2,2 miljarder kronor och där både stockholms stad och AEG väntar sig dra in pengar? Känns som att hyresgästen kan hamna i kläm precis på samma sätt som vi sett DIF hockey och AIK hockey göra på globen, med följd att ett lag spelar i kvalserien och ett lag i år igen hamnar utanför slutspelet.  Det ska bli intressant att se vilken form av avtal Hammarby får på stockholmsarenan. I grannkommunen sitter AIK med exakt samma problem. AIK har fortfarande inte bundit sig vid spel på nationalarenan trots att spaden sätts i marken i maj. De liksom Hammarby kommer att bli ensam hyresgäst (eller en mindre delägare) på en arena som kommer kosta minst lika mycket.

Om jag spår lite 10 år i framtiden kommer vi förmodligen ha två lag med överlägsen ekonomi i allsvenskan. Malmö FF kommer att spela i en egen liga, lite som FC Köpenhamn på andra sidan sundet. Ägare av en toppmodern arena och ensamt allsvenskt lag i sveriges tredje största stad. Därefter har vi lilla elfsborg och liknande lag som nu och i framtiden kommer att äga sina egna arenor och dra in pengar på exakt samma sätt som elitserielagen i hockey. På eftekälken hamnar stockholm och göteborgsklubbarna som sitter som hyresgäster på arenor som inte har anpassats för de indivuduella klubbarnas behov. Det är läge att gratulera allsvenska lag från mindre orter.

Annonser

5 kommentarer

Filed under Fotboll

5 responses to “Hammarbys dröm?

 1. Frred

  Att AEG förväntar sig dra in pengar stämmer ja. Bästa sättet för det är att ge Hammarby de bästa förutsättningarna för framgång, då tjänar de pengar. Att ta ut en hög hyra av Hammarby är inte ens aktuellt.

  Ja, det här är ungefär Hammarbys dröm. Givetvis skulle jag hellre sett att någon excentrisk miljardär byggde en helt egen arena åt Hammarby, men så ser verkligheten inte ut. Det här är absolut det bästa möjliga. Bara det inte slutar med en arena som inte Hammarby eller fansen är nöjda med, då får vi ju börja om.

  Jag är 24 år gammal och längre än jag varit i liv har det pratats om en ny arena för Hammarby… Börjar bli dags nu. Kommer ihåg när den skulle stå klar till premiären 1999…

 2. nestorcaaf

  Jag förstår att du hoppas på det. Men någon ska betala av dessa 2.2 miljarder. Vad får dig att tro att AEG inte vill ta ut hyra från sin enda permanenta hyresgäst? Det går inte ihop. Det kommer ta många år innan stockholmsarenan når lönsamhet. Givetvis vill de inte att hammarby åker ur allsvenskan, men AEG är ett företag som vill tjäna pengar, inte någon välgörare.

 3. Frred

  Det är precis min poäng, de tjänar betydligt mer på ett Hammarby som går bra (kanske tom har resurser att nå Europaspel?) än ett Hammarby som harvar vidare. Även om de tar ut en mindre hyra. Du kan heller inte glömma bort att AEG:s högsta höns i Sverige är Hammarbys förre VD Henrik Appelqvist som faktiskt har en väldigt stor del i det här projektet.

  Från mitt perspektiv är det enda som spelar någon roll när allt kommer till kritan, i frågan om arenan blir fiasko eller succé, de inledande biljettpriserna för en vanlig åskådare samt att folk känner att det var den här arenan vi ville ha.

  De 2.2 miljarderna finansieras också delvis av marken nuvarande Söderstadion på, och mycket pengar kommer också rulla in från butiker, restauranger och allt vad det kommer vara.

  Givetvis är inte läget ultimat, men jag kan inte komma på en bättre lösning – iallafall inte förräns fotbollsklubbarna börjar ha ekonomiska muskler i nivå med de i ”utlandet”.

 4. Thomas

  Man får ju inte glömma att Bajen fotboll beräknas stå för 1/3 av evenemangen på Nya Söderstadion samt att Hammarby redan idag betalar högst hyra av alla fotbollslag.

 5. Fast Hammarbys ledning hävdar ju ständigt och jämt att de har ett jättebra samarbete kring byggprojektet och att arenan visst anpassas till den individuella klubbens behov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s