Stjärnorna vill rädda löparbanorna

Kajsa Bergkvist vill ha löparbanorna kvar på stadion, och hon vill att du ska betala för det. Själv flyttade hon till skatteparadiset Monaco under hela sin karriär för att slippa betala… just det, skatt.

Vidare i artikeln nämner hon att stockholms stadion är friidrottens nationalarena. Det kan tyckas lite märkligt eftersom friidrotten söker EM och VM till göteborg och inte stockholm.

Friidrotten verkar väldigt måna om stadion i dessa dagar, det är tydligt. Man är ute i pressen som idag med friidrottsstjärnor och liknande för att skapa opinion. Men sanningen är att friidrotten inte är speciellt intresserade av stadion 363 dagar om året. Då får gärna någon annan ta hand om kostnaderna och i dagsläget är det du och jag och Djurgårdens IF. Djurgården spelar merparten av sina hemmamatcher på arenan och bidrar varje år med tre miljoner kronor i underhåll för stadion. I framtiden vill man ta över alla kostnader och driva stadion själva. Dessutom är man villiga att betala 300 miljoner för att bygga om stadion till en modern arena för 2000-talet.

Friidrottens argument är att man inte behöver bygga om arenan. Men det är inte sant. Vi som spenderar tid där ofta vet att man behöver modernisera allt möjligt. Toaletter, restauranger, hytter, läktare. Stadion är i konstant renoveringsbehov. Vi pratar om en snart 100 år gammal arena. Men det vill tydligen inte friidrotten ta ansvar för, då är stadion inte lika viktig längre.

Dessutom är det viktigt att påpeka att DIF måste flytta utan en ombyggnad. DIF får inte spela kvar på stadion om den inte renoveras, eftersom den inte uppfyller de krav som svensk elitfotboll ställer på arenan.

Fakta är att stadion är viktig för Djurgården 365 dagar om året. Man vill göra stadion till sin permanenta hem och betala vad det kostar att vara där. Friidrotten vill vara på stadion ett par dagar om året, och resten av året är de totalt ointresserade av att ha någonting med stadion att göra.

SVD

Annonser

3 kommentarer

Filed under DIF, Fotboll

3 responses to “Stjärnorna vill rädda löparbanorna

 1. iallafall

  Vad är det för renovering som behövs för att kunna spela allsvenk fotboll? Det är väl bara plantäckning och planvärme som krävs?
  UEFA-fotboll är ju helt onödigt att bygga om för – givetvis ska sådan liksom derbyn spelas på en riktig fotbollsarena.
  För att göra stadion till en bra fotbollsarena måste man förstöra ett byggnadsminne. Att renovera ”varsamt” existerar inte. Det kommer att vara helt bortkastade pengar och innebära ett bortkastat byggnadsminne. Det kommer att ta 10 år – sedan börjar dif snegla på stockholmsarenan eller nybygge. Lika bra att fortsätta lobbyarbetet för en ny arena på norra djurgården direkt istället.

 2. nestorcaaf

  iallafall

  Du är inte påläst.

  Anledningen till att DIF inte ska spela på stockholmsarenan är många, men jag kan dra en parallell till hockeyn där alla tre stockholmslag som bekant delar arena. Ett lag är i konkurs, ett lag harvar i lägre serier och ett lag är på fallrepet i elitserien varje år. Exakt samma sak kommer hända DIF på stockholmsarenan eller nya nationalarenan.

  Varför ska givetvis UEFA-cup matcher dessutom spelas på råsunda (nya nationalarenan tror jag du pratar om)? UEFA-matcher mot nordirländska lag drar inte direkt fulla hus. Och i derbyn ges dessutom AIK fördel av hemmaplan när vi spelar på deras arena.

  Angående att bygga något nytt eget. LÄS PÅ! Helt allvarligt, spotta oss i ansiktet bara. Vi har lobbat i snart 10 ÅR för att hitta mark, men nekats överallt, senast på storängsbotten. På östermalms IP hade DIF lösningar för att koppla ihop pressutrymmen och uppvärmningsytor för att GIH och friidrotten skulle kunna erbjudas att hålla till där vid evenemang på stadion.

  Vi är lika måna om stadion som alla andra, förmodligen mer. Vi är där året runt om vi får som vi vill, och du misstar dig om du tror att vi vill förstöra den unika atmosfär stadion erbjuder.

 3. Pingback: BEHÅLL BÅDE FRIIDROTT OCH FOTBOLL PÅ STADION! « Mariahannas’s Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s