När är man nöjd?

ACTA-avtalet förhandlas ju som bäst i dagarna. Avtalet ska skärpa kampen mot spridning av upphovsrättskyddat material. Nu kommer Kanadenskiska uppgifter som tyder på att man fortfarande diskuterar att låta tullen gå igenom din Mp3-spelare i jakt på illegala filer. Vi börjar ju vänja oss. Ipred, EOCP, ACTA, HADOPI. Vi kommer med säkerhet lära oss fler förkortningar innan året är slut.

Min fråga är, när tar det slut? När är man nöjd? Är det när försäljningen av CD- och DVD-skivor går upp igen? Eller kanske när internetleverantörerna går i konkurs? För sanningen är ju att det är internet som är själva skurken i det här dramat. Folk har helt plötsligt givits en möjlighet att skicka filer till varandra, billigt, i hela världen och det skapar problem. Det framgår med önskvärd tydlighet i det som just nu händer i Frankrike. Där kan du inom en snar framtid stängas av från internet som privatperson. Man har alltså lagstviftat fram ett förbud för folk att tillgodose sig information. För handen på hjärtat, skulle du klara dig utan internet i dagsläget? Utan din internetbank, nyhetssiter, möjlighet att boka flygresor, hotell och hitta information om dina favoritfilmer, musik eller sköta ditt jobb? I Frankrike är det här verklighet, kanske inom en snar framtid även i Sverige.

Så när är det nog? Är det när vi stänger ner internet och går tillbaka till 80-talet? Det är ju faktiskt det som krävs för att försäkra sig om att ingen fildelar.

Pontén, kan du svara på frågan om hur långt är man villig att gå? När är det nog?

Annonser

4 kommentarer

Filed under fildelning

4 responses to “När är man nöjd?

 1. Kurt

  Vi ser det upprepas på område efter område. Det talades om hur hemska DDR var med stasi och murar, men idag byggs än mycket värre murar, och avlyssningen och övervakningen är mycket värre än vad stasi någonsin kunde drömma om.

 2. Anders Söderlund

  Det allra värsta är nog att man flyttar fram positionerna när det möjligheterna att kontrollera människors (privat-) liv. Nu gäller det piratkopiering, vad blir det nästa gång? Åsikter?

 3. calandrella

  Jag håller med. Är du medlem i Piratpartiet, förresten? Om inte, så bli! https://pirateweb.net/Pages/Public/SE/NewMember/New.aspx Och rösta på Piratpartiet i EU-valet! (PP) tycker att upphovsrätten bör reformeras, att skyddet för mänskliga rättigheter såsom privatliv bör förstärkas och att patent bör avskaffas.

 4. Daniel

  ACTA avtalet känns ju mer som ett slag mot alla turister som åker till thailand/kina och köper goose jackor för 200 kr. Tullen ska få rätt att rota igenom väskan och sno alla ”klipp” du gjorde på semestern. någon mer som tror att turistbranchen kommer förlora miljarder på det här? för vem vill åka till shanghai om man inte får handla fake väskor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s